Over de opties voor accountherstel in LastPass

Houd er rekening mee dat LastPass-support geen kennis heeft van het hoofdwachtwoord van een gebruiker. Het is niet mogelijk voor LastPass-support om het hoofdwachtwoord van een gebruiker opnieuw in te stellen of te wijzigen als het vergeten is

Als u denkt dat uw LastPass-account in gevaar is, volgt u deze stappen.

Over het gebruik van een wachtwoordhint (aanbevolen)

Naast het instellen van accountherstel met behulp van biometrie, wordt ook sterk aanbevolen dat u een wachtwoordhint instelt wanneer u uw hoofdwachtwoord aanmaakt of opnieuw instelt via de LastPass Password Manager mobiele app. Dit moet een sleutelwoord of zin zijn die fungeert als een hint of subtiele herinnering die via e-mail kan worden verzonden om u te helpen uw hoofdwachtwoord te onthouden voor het geval u het ooit vergeet. Als de wachtwoordhint u helpt uw hoofdwachtwoord te onthouden, probeer dan opnieuw in te loggen op de app.

Info over de beveiliging van mobiel accountherstel

Bij het herstel van de account wordt gebruik gemaakt van Recovery One Time Passwords (ROTP's), die achter biometrische gegevens lokaal op het mobiele toestel van de gebruiker zijn opgeslagen. Gebruikers hebben geen directe toegang tot ROTP's. Dit zijn stukjes data die automatisch door de mobiele app worden opgeslagen. Als u de LastPass mobiele app gebruikt, genereert deze een Recovery OTP die is afgeleid van het hoofdwachtwoord en op het apparaat zelf wordt opgeslagen. Het zal daar blijven tot u door het account herstel gaat op dat specifieke apparaat waar de ROTP werd gegenereerd en opgeslagen. Als u het herstelproces uitvoert (door op Wachtwoord vergeten? te tikken op het inlogscherm), wordt die ROTP opgehaald en kunt u onmiddellijk uw hoofdwachtwoord opnieuw instellen als het detecteert dat de ROTP in de app was opgeslagen.

Recovery OTP's zijn lokaal voor specifieke app-instanties - wat betekent dat één ROTP moet worden gegenereerd voor elke app-instantie, op elk mobiel apparaat waarop u LastPass gebruikt. Eenmalige wachtwoorden voor accountherstel zijn niet overdraagbaar. Ze worden opgeslagen in de beveiligde opslag van het desbetreffende mobiele apparaat, zodat herstel alleen mogelijk is met een mobiele LastPass-app waarmee u uw LastPass-account al eerder heeft gebruikt. Wanneer u de volgende keer inlogt op uw account nadat u uw hoofdwachtwoord hebt gereset, worden bij het inloggen nieuwe ROTP's gegenereerd voor de app.

Opmerking: Alle ROTP's zijn afgeleid van het hoofdwachtwoord dat voor de account geldt op het ogenblik dat ze worden aangemaakt. Wijziging van het hoofdwachtwoord op welke manier dan ook (zelfs door terug te keren naar een vorig hoofdwachtwoord) zal de ROTP's ongeldig maken zodat ze niet kunnen worden gebruikt