Aan de slag als LastPass Business-gebruiker

Welkom bij LastPass Business! Uw beheerder heeft u toegevoegd als gebruiker van de LastPass Business-account van uw organisatie. Laten we eerst kijken wat LastPass is en waarom u het moet gebruiken.

Wat is LastPass?

Met LastPass kunt u op het werk gemakkelijk al uw apps en websites gebruiken. Door single sign-on (SSO) te combineren met wachtwoordbeheer, verbindt LastPass u met cloudapps en worden al uw gebruikersnamen en wachtwoorden veilig opgeslagen op één locatie, de zogeheten kluis. Uw beheerder kan toepassingen voor u inschakelen of u kunt wachtwoorden in uw kluis opslaan wanneer u zich bij websites aanmeldt. Als u een wachtwoord opslaat in uw kluis, onthoudt LastPass het voor u. Als u zich wilt aanmelden bij een website, vult LastPass uw aanmeldingsgegevens voor u in.

LastPass zorgt als wachtwoordbeheerder met SSO-oplossing ook nog voor veel andere dingen, zoals:

• Unieke, veilige wachtwoorden voor u aanmaken
    • Uw beveiligingsscore en dark web-monitoringwaarschuwingen weergeven
    • Informatie als pincodes en lidmaatschapsnummers opslaan
    • Wachtwoorden met anderen delen
    • Adressen en creditcardgegevens invullen in online formulieren
    • Aanmelding met één klik mogelijk maken voor apps die u op het werk gebruikt

Waarom zou ik LastPass gebruiken?

LastPass helpt u met uw dagelijkse online werk en verbetert tegelijkertijd de beveiliging van uw organisatie.

Enkele belangrijke voordelen van LastPass:

• Het is handig: wachtwoorden vergeten of verkeerd intikken is verleden tijd.
    • Het bespaart tijd: u meldt zich razendsnel aan bij uw online accounts.
    • Het is veiliger: u kunt lange wachtwoorden gebruiken die u niet zelf hoeft te onthouden

Nu u het idee begrijpt, kijken we naar de eerste stappen om u op weg te helpen.

Stap 1: Activeer uw LastPass-account

Zodra u een bericht heeft ontvangen dat uw organisatie u heeft toegevoegd als LastPass-gebruiker, kunt u uw account activeren door een hoofdwachtwoord te maken, de LastPass-browserextensie te installeren, en u aan te melden bij uw kluis. De stappen variëren afhankelijk van de vraag of u al een LastPass-account heeft.
    Let op: Uw beheerder kan de optie inschakelen om uw Active Directory-account te gebruiken om toegang te krijgen tot uw LastPass kluis; dat is het wachtwoord dat u gebruikt om u aan te melden op uw computer. Als deze optie wordt ingeschakeld, hoeft u geen hoofdwachtwoord aan te maken. In plaats daarvan kunt u inloggen op LastPass met uw bestaande Active Directory account via AD FS, Azure AD, Okta, Google Workspace, PingOne, PingFederate, of OneLogin. Raadpleeg voor deze instructies Federatief aanmelden voor LastPass Business-gebruikers.

Stap 2: Meld u (ten minste één keer) aan bij de LastPass-browserextensie

Nadat u de LastPass-browserextensie heeft geïnstalleerd, wordt u nadrukkelijk geadviseerd zich ten minste één keer bij de extensie aan te melden om uw LastPass-kluis te openen, de centrale locatie in uw account waar al uw gegevens worden opgeslagen.

Dit is om verschillende redenen belangrijk:

• Hierdoor kunt u enkele herstelopties gebruiken (sms-herstel of terugkeren naar een oud hoofdwachtwoord) als u ooit uw hoofdwachtwoord vergeet of opnieuw moet instellen. U wordt ook met klem geadviseerd mobiel accountherstel in te stellen voor iOS of Android, voor het geval u niet in staat bent andere herstelopties te gebruiken.
    • Hierdoor kan uw LastPass-beheerder uw hoofdwachtwoord resetten (als de beleidsregel is ingeschakeld) als u ooit uw hoofdwachtwoord vergeet of opnieuw moet instellen.
    • Hierdoor wordt er een momentopname van uw kluisgegevens gemaakt in de vorm van een versleuteld, lokaal opgeslagen, gecachet bestand.
    • Hierdoor wordt er automatisch een deelsleutel gegenereerd zodat u gedeelde mappen kunt maken en delen.

Stap 3: Leer hoe LastPass werkt

Vervolgens leert u hoe u LastPass gebruikt om u aan te melden bij uw bedrijfsapps en uw gebruikersnamen en wachtwoorden te beheren. We hebben een gebruiksvriendelijk en uitgebreid trainingsportal opgezet waar u de belangrijkste functies van LastPass kunt leren kennen door een live-training te volgen, een opgenomen training te bekijken en/of een tutorial in uw eigen tempo te volgen.

Extra trainingsmaterialen

Hieronder vindt u ook enkele extra trainingsmaterialen waarmee u de verschillende functies en tools in uw LastPass Business-account leert gebruiken.

Helpdesk-handleiding voor beheerders van LastPass Business (PDF)

• Een stapsgewijze (Engelstalige) instructie waarin wordt uitgelegd hoe u uw medewerkers laat beginnen met het gebruik van LastPass.

Inleidende videotutorials

• Deze korte tutorials introduceren de belangrijkste functies van LastPass en laten zien hoe ze werken.

Referentiehandleiding voor eindgebruikers van LastPass (PDF)

• Een praktische (Engelstalige) handout die u kunt afdrukken om op uw bureau bij de hand te houden.