Help! Ik ben bang dat mijn LastPass-account is gecompromitteerd!

Als u vermoedt dat uw LastPass-account gecompromitteerd is maar u wel toegang heeft tot uw account, meldt u zich dan direct aan bij LastPass en volg de onderstaande stappen.

Attentie: Momenteel zijn er twee verschillende extensiemenu-ervaringen, dus de instructies kunnen verschillen afhankelijk van uw navigatie-ervaring. De "nieuwe ervaring" geldt voor versie 4.104.0 en nieuwer voor de LastPass-browserextensie, terwijl de "vorige ervaring" verwijst naar versie 4.103.0 en eerder.

Als u nog steeds kunt inloggen op uw LastPass account...

Als u kunt inloggen op uw LastPass-account met uw e-mailadres en hoofdwachtwoord, volg dan de onderstaande stappen.

Stap 1: Afmelden van alle andere actieve sessies

Log onmiddellijk uit bij alle actieve LastPass-sessies (behalve de sessie waarin u actief bent).

1. Klik in de knoppenbalk van uw browser op het niet-actieve (grijze of zwarte) LastPass-pictogram niet-actief LastPass-pictogram.
    2. Voer uw e-mailadres en hoofdwachtwoord in en klik vervolgens op Aanmelden.
    3. Voer desgevraagd de stappen voor meervoudige verificatie uit (als deze functie voor uw account is ingeschakeld).
    4. Klik op het LastPass-pictogram actief LastPass-pictogram in de knoppenbalk van uw browser.
    5. Neem de actie die past bij uw navigatie-ervaring:
      • Nieuwe ervaring - Selecteer het tabblad Account en ga dan naar Los een probleem zelf op > Meld u overal af van LastPass.
      • Eerdere ervaring - Selecteer Accountopties OF < uw gebruikersnaam > onderaan het menu, ga dan naar Geavanceerd > Andere sessies.
    6. Selecteer Alle sessies behalve deze afbreken om alle andere sessies te verwijderen.
    Resultaten: U hebt alle andere actieve LastPass-sessies beëindigd (buiten uw huidige actieve sessie).
    Volgende stap: Voor alle sessies die u heeft afgebroken, moet u zich opnieuw aanmelden bij LastPass om uw account vanaf het betreffende apparaat/de betreffende browser te openen.

Stap 2: Wijzig uw hoofdwachtwoord

Zodra u alleen uw actieve sessie heeft lopen, is het aanbevolen dat u uw hoofdwachtwoord wijzigt voor uw LastPass account.

1. Klik terwijl u bij LastPass bent aangemeld op het LastPass-pictogram in de knoppenbalk van uw browser.
    2. Selecteer Mijn kluis openen.
    3. Selecteer Accountinstellingen in het navigatiegedeelte links.
    4. In de sectie Aanmeldingsgegevens onder hoofdwachtwoord, klik op Hoofdwachtwoord wijzigen.
    5. In de nieuwe webbrowserpagina of tab die wordt geopend, voert u uw huidige hoofdwachtwoord in en maakt u vervolgens een nieuw hoofdwachtwoord. Voer een wachtwoordhint in (aanbevolen - dit is een hint die in een herinneringse-mail wordt verzonden om u te helpen uw hoofdwachtwoord te onthouden als u het ooit vergeet).
    6. Klik op Bewaar hoofdwachtwoord als u klaar bent.

Resultaat: U wordt afgemeld bij LastPass.

7. Log opnieuw in op LastPass met uw bijgewerkte hoofdwachtwoord.

Stap 3: E-mailadressen voor uw LastPass-account bijwerken

Als uw e-mailadres ook is gecompromitteerd, is het aanbevolen dat u uw LastPass account e-mailadres bijwerkt met een ander e-mailadres, evenals uw beveiligings e-mailadres (als u er een had ingesteld voordat u werd gecompromitteerd).

Stap 4: Uw accountgeschiedenis bekijken

Controleer uw accountgeschiedenis op verdachte inlogactiviteiten.

1. Log in op LastPass en krijg toegang tot uw kluis door een van de volgende dingen te doen:
      • Klik in de werkbalk van uw webbrowser op het LastPass-pictogram actief LastPass-pictogram en selecteer Kluis of Mijn kluis openen.
      • Ga naar https://lastpass.com/?ac=1 en meld u aan met uw e-mailadres en hoofdwachtwoord.
    2. Voer desgevraagd de stappen voor meervoudige verificatie uit (als deze optie is ingeschakeld voor uw account).
    3. Ga naar Geavanceerde opties > Accountgeschiedenis weergeven.
    Resultaten: Uw rekeninggeschiedenis wordt weergegeven - noteer verdachte activiteiten.
    Let op:

Het bewaren van aanmeldingsgegevens en de geschiedenis van ingevulde formulieren is voor alle LastPass-accounts standaard ingeschakeld.

Volgende stap: Indien gewenst, meer informatie over de rekeninggeschiedenis.

Stap 5: Uw account beperken tot uitsluitend vertrouwde apparaten

Verwijder alle onbekende, niet-vertrouwde, gestolen of eerdere apparaten.

1. Log in op LastPass en krijg toegang tot uw kluis door een van de volgende dingen te doen:
      • Klik in de werkbalk van uw webbrowser op het LastPass-pictogram actief LastPass-pictogram en selecteer Kluis of Mijn kluis openen.
      • Ga naar https://lastpass.com/?ac=1 en meld u aan met uw e-mailadres en hoofdwachtwoord.
    2. Voer desgevraagd de stappen voor meervoudige verificatie uit (als deze optie is ingeschakeld voor uw account).
    3. Selecteer Accountinstellingen in het navigatiegedeelte links.
    4. Selecteer het tabblad Mobiele apparaten.
    5. Verwijder elk apparaat dat u niet herkent of vertrouwt.

Stap 6: Uw account beperken tot uitsluitend vertrouwde locaties

Als u weet dat u LastPass alleen vanuit één of meer specifieke landen gebruikt, kunt u uw aanmeldingsinstellingen bijwerken om de toegang tot LastPass te beperken tot alleen die toegestane landen.

1. Klik terwijl u bij LastPass bent aangemeld op het LastPass-pictogram in de knoppenbalk van uw browser.
    2. Selecteer Mijn kluis openen.
    3. Selecteer Accountinstellingen in het navigatiegedeelte links.
    4. Klik onderin op Geavanceerde instellingen weergeven.
    5. In de "Beveiliging" sectie voor Landbeperking, activeer de Aanmelden alleen toestaan vanuit bepaalde landen instelling, vink dan de vakjes aan van alle landen van waaruit u LastPass toegang wilt toestaan.
    6. Klik op Bijwerken als u klaar bent.
    Resultaten: U hebt toegang tot LastPass alleen ingeschakeld voor specifieke landen.

Als u geen toegang tot uw LastPass-account heeft...

Als u niet meer kunt inloggen op uw LastPass-account, bekijk dan de onderstaande opties.

Herstel uw hoofdwachtwoord

Navigeer naar https://lastpass.com/revert, voer uw e-mailadres in en klik vervolgens op E-mail verzenden. Volg deze instructies voor het terugdraaien van uw hoofdwachtwoord.

Uw LastPass-account verwijderen (allerlaatste mogelijkheid)

Als u uw hoofdwachtwoord niet kunt terugdraaien, is het aanbevolen dat u uw LastPass-account verwijdert.

Het wordt zeer aanbevolen om uw wachtwoorden voor belangrijke accounts (bijv. internetbankieren, social media, etc) te vervangen door veilige wachtwoorden te genereren.

Dit zijn enkele best practices om uzelf in de toekomst te beschermen tegen schadelijke aanvallen: