De LastPass Authenticator gebruiken

De LastPass Authenticator is een app voor meervoudige verificatie voor iOS en Android, die kan worden gebruikt wanneer u zich aanmeldt bij uw LastPass-kluis, toegewezen SSO-apps, apps of websites van derden, en/of uw LastPass-werkstation.

Waar wordt de LastPass Authenticator voor gebruikt?

De LastPass Authenticator is een mobiele app die kan worden gebruikt voor aanmelding met meervoudige verificatie (ook wel tweeledige tweestapsverificatie genoemd) bij elke onlineaccount die u aanmaakt (op elke website, niet alleen voor LastPass).

Met het inschakelen van de LastPass Authenticator creëert u een extra beschermingslaag bovenop uw standaardgebruikersnaam en -wachtwoord voor die website. Wanneer u zich aanmeldt, gebruikt u iets dat u kent en iets dat u hebt om te bewijzen dat u het echt bent.

Het werkt als volgt:

1. Wanneer u een account aanmaakt op een website met een gebruikersnaam en wachtwoord, is het wachtwoord iets dat u weet.
    2. Als u ervoor kiest om meervoudige verificatie voor uw account in te schakelen, moet u de stappen doorlopen voor het koppelen van een verificatie-app (of beveiligingssleutel) met uw account. De verificatie-app of beveiligingssleutel is iets wat je hebt.
    3. Voortaan meldt u zich aan bij uw account met uw gebruikersnaam en wachtwoord (iets wat u weet), en wanneer daarom wordt gevraagd, gebruikt u uw authenticator-app of beveiligingssleutel om te verifiëren dat u het bent (iets wat u hebt).

De beschikbare verificatiemethoden (zoals pushberichten, TOTP-codes, enz.) variëren naargelang de functies van de verificatie-app of beveiligingssleutel die u gebruikt.

Tip: Als u een LastPass-account hebt, kunt u wachtwoordloze aanmelding gebruiken, waarmee u de LastPass Authenticator kunt gebruiken in plaats van een hoofdwachtwoord in te voeren om toegang te krijgen tot uw kluis, SSO-apps en/of werkstations.

Functies en compatibiliteit

De LastPass Authenticator ondersteunt verschillende verificatiemethoden:
    • Pushberichten met één tik
    • Tijdeljike 6-cijferige codes (TOTP-codes)
    • SMS-toegangscode (6-cijferige codes verzonden via sms)
    • Telefoongesprek via ‘Bel mij’ (alleen beschikbaar als de LastPass Authenticator is ingeschakeld als optie voor meervoudige verificatie om uw LastPass-kluis te beschermen – meer informatie)
    • YubiKey-beveiligingssleutel (ondersteund op USB-, USB-C- en Lightning-poorten en/of sleutel met NFC-ondersteuning)

LastPass Authenticator kan ook gebruikt worden met een tijdelijk eenmalig wachtwoord, en is compatibel met alle apps en websites die Google Authenticator ondersteunen. Dat betekent dat u gemakkelijk meervoudige verificatie kunt beheren voor uiteenlopende diensten, allemaal vanuit LastPass.

Beperking: Als u een LastPass Teams- of LastPass Business-account heeft, is de beschikbare functionaliteit mogelijk beperkt als gevolg van beleidsregels die door uw LastPass-beheerder zijn ingesteld.