Verificatie met smartcard gebruiken

LastPass heeft ondersteuning voor Smart Card lezers voor computers met Windows, macOS of Linux. Bovendien ondersteunen SafeSign middleware, Firefox en Chrome deze functie. Safari en Opera kunnen worden ondersteund door een extra Binary Component te installeren via de LastPass Universal Installer.

Let op:

De beschikbaarheid van functies kan afhankelijk zijn van uw accounttype.

LastPass-beheerders worden geadviseerd de stappen voor het inschakelen van meervoudige verificatie te doorlopen in de Admin Console.

Ook OpenSC wordt ondersteund als alternatief voor SafeSign (momenteel alleen op Windows en Linux). Merk op dat aangezien sommige webbrowsers nog steeds in 32-bit modus werken (zelfs op 64-bit versies van Windows), het mogelijk is dat u zowel de 64-bit als de 32-bit versies van OpenSC moet installeren.

• Voor Windows moet u ervoor zorgen dat aetpkss1.dll of opensc-pkcs11.dll op uw systeem aanwezig is (te vinden onder C:\Windows\System32).
    • Controleer voor macOS of libaetpkss.dylib aanwezig is op uw systeem (te vinden op /usr/local/lib).
    • Voor Linux moet u ervoor zorgen dat libaetpkss.so of opensc-pkcs11.so op uw systeem aanwezig is (te vinden op /usr/lib).

Zorg ervoor dat er een RSA-sleutel aanwezig is op uw smartcard. Deze RSA Sleutel moet kunnen versleutelen en ontsleutelen zodat LastPass de beveiliging van uw Smart Card kan verifiëren.

Stap 1: Uw smartcard instellen en configureren in LastPass

1. Plaats uw smartcard in de kaartlezer.
    2. Log in op LastPass en krijg toegang tot uw kluis door een van de volgende dingen te doen:
      • Klik in de werkbalk van uw webbrowser op het LastPass-pictogram actief LastPass-pictogram en selecteer Kluis of Mijn kluis openen.
      • Ga naar https://lastpass.com/?ac=1 en meld u aan met uw e-mailadres en hoofdwachtwoord.
    3. Selecteer Accountinstellingen in het navigatiegedeelte links.
    4. Selecteer op het tabblad Opties voor meervoudige verificatie.
    5. Selecteer het pictogram Bewerken Bewerkingsoptie voor vingerafdruk/smartcard.
    6. Gebruik voor de optie Type het vervolgkeuzemenu en selecteer Smartcardlezer.
    7. Voor de optie Ingeschakeld gebruikt u het vervolgkeuzemenu en selecteert u Ja.
    8. Wanneer daarom wordt gevraagd, voert u uw hoofdwachtwoord in en klikt u op OK.
    9. Volg de aanwijzingen om het instellen van de Smart Card verificatie te voltooien.
    10. Klik op Update als u klaar bent.
    Resultaten: U hebt Smart Card ingeschakeld voor meervoudige verificatie om uw LastPass kluis te beschermen.

Stap 2: Inloggen op LastPass met Smart Card-authenticatie

1. Ga op een van de volgende manieren te werk om u aan te melden bij LastPass en uw kluis te openen:
      • Ga naar https://lastpass.com/?ac=1, voer uw gebruikersnaam en hoofdwachtwoord in en klik op Aanmelden.
      • Klik in de werkbalk van uw webbrowser op het inactieve pictogram LastPassniet-actief LastPass-pictogram. Voer uw gebruikersnaam en hoofdwachtwoord in en klik op Aanmelden.
    2. Wanneer u door LastPass wordt gevraagd, voert u uw Smart Card PIN-code in om te verifiëren.

Over het gebruik van meerdere opties voor meervoudige verificatie

Let op: Als u meerdere opties voor meervoudige verificatie heeft ingeschakeld in uw account, moet u de gewenste standaardoptie voor verificatie selecteren in de vervolgkeuzelijst onder in het venster Meervoudige verificatie, zodat u bij aanmelding bij LastPass wordt gevraagd om verificatie met de optie die uw voorkeur heeft.

Verificatie uitschakelen in het geval van een nieuw of verloren apparaat

Als uw telefoonnummer is gewijzigd of het mobiele apparaat dat voor verificatie is gebruikt, verloren is gegaan, kunt u de meervoudige verificatie via e-mail uitschakelen zodat u zich kunt aanmelden bij uw LastPass -account.