Verificatie met smartcard gebruiken

LastPass biedt ondersteuning voor smartcardlezers voor computers met Windows, macOS of Linux. Daarnaast ondersteunen SafeSign-middleware, Internet Explorer, Firefox en Chrome deze voorziening. Safari en Opera kunnen worden ondersteund door het installeren van een extra binaire component via het universele installatieprogramma van LastPass.

Opmerking:

De beschikbaarheid van functies kan afhankelijk zijn van uw accounttype.

Ook OpenSC wordt ondersteund als alternatief voor SafeSign (momenteel alleen op Windows en Linux). Aangezien sommige browsers nog steeds in 32-bits modus worden uitgevoerd (zelfs op 64-bits versies van Windows), moet u mogelijk zowel de 64-bits versie als de 32-bits versie van OpenSC installeren.

• Voor Windows moet aetpkss1.dll of opensc-pkcs11.dll op de computer aanwezig zijn (in C:\Windows\System32).
  • Voor macOS moet libaetpkss.dylib op de computer aanwezig zijn (in /usr/local/lib).
  • Voor Linux moet libaetpkss.so of opensc-pkcs11.so op de computer aanwezig zijn (in /usr/lib).

Controleer of uw smartcard voorzien is van een RSA-sleutel. Deze RSA-sleutel moet kunnen versleutelen en ontsleutelen zodat LastPass de beveiliging van uw smartcard kan controleren.

LastPass-beheerders wordt geadviseerd de stappen voor het inschakelen van meervoudige verificatie te voltooien in de Admin Console.

Instellen en configureren in LastPass

1. Plaats uw smartcard in de kaartlezer.
  2. Ga op een van de volgende manieren te werk om u aan te melden bij LastPass en uw kluis te openen:
    • Ga naar https://lastpass.com/?ac=1 en meld u aan met uw gebruikersnaam en hoofdwachtwoord.
    • Klik in de knoppenbalk van uw browser op het LastPass-pictogram LastPass en klik vervolgens op Mijn kluis openen.
  3. Selecteer Accountinstellingen in het navigatiegedeelte links.
  4. Klik op het tabblad Opties voor meervoudige verificatie.
  5. Klik op het pictogram Bewerken Bewerkingsoptie voor Vingerafdruk / Smartcard.
  6. Voor de optie "Type" gebruikt u de vervolgkeuzelijst om Smartcardlezer te selecteren.
  7. Voor de optie "Ingeschakeld" selecteert u Ja in de vervolgkeuzelijst.
  8. Voer uw hoofdwachtwoord in wanneer daarom wordt gevraagd en klik op OK.
  9. Volg de aanwijzingen om het instellen van verificatie met een smartcard te voltooien.
  10. Als u klaar bent, klikt u op Bijwerken.

Smart Card-verificatie gebruiken om in te loggen op LastPass

1. Ga op een van de volgende manieren te werk om u aan te melden bij LastPass en uw kluis te openen:
    • Ga naar https://lastpass.com/?ac=1, voer uw gebruikersnaam en hoofdwachtwoord in en klik op Aanmelden.
    • Klik in de werkbalk van uw webbrowser op het inactieve LastPass-pictogram niet-actief LastPass-pictogram, voer uw gebruikersnaam en hoofdwachtwoord in en klik op Aanmelden.
  2. Plaats uw smartcard voor verificatie als LastPass hierom vraagt.

Over het gebruik van meerdere opties voor meervoudige verificatie

Houd er rekening mee dat als u meer dan één multifactor-verificatieoptie hebt ingeschakeld voor uw account, u de gewenste standaardverificatieoptie moet selecteren in het vervolgkeuzemenu onderaan uw venster Multifactor-opties om te worden gevraagd om te verifiëren met uw voorkeursoptie wanneer u zich aanmeldt bij LastPass.

Verificatie uitschakelen in het geval van een nieuw of verloren apparaat

Als uw telefoonnummer is gewijzigd of het mobiele apparaat dat voor verificatie wordt gebruikt, verloren is gegaan, kunt u de multifactor-authenticatie via e-mail uitschakelen, zodat u zich kunt aanmelden bij uw LastPass-account.