Wat is het verschil tussen een eenmalig wachtwoord en een eenmalig herstelwachtwoord?

We begrijpen dat het verwarrend kan zijn – per slot van rekening zijn het allebei wachtwoorden die maar één keer gebruikt kunnen worden! Deze twee soorten wachtwoorden verschillen in de manier waarop ze zijn aangemaakt en de manier waarop ze worden gebruikt.

Wat is een eenmalig wachtwoord (OTP)?

U genereert een eenmalig wachtwoord nadat u zich heeft aangemeld bij uw account. Eenmalige wachtwoorden kunnen genoteerd worden. Let op. Eenmalige wachtwoorden worden niet verzonden via e-mail of vanuit LastPass Support. Ze worden rechtstreeks door u gegenereerd.

Om de eenmalige wachtwoorden te gebruiken, genereert u vooraf een lijst met tijdelijke wachtwoorden en streept u die af (als u ze heeft afgedrukt of ergens heeft bewaard) wanneer u ze gebruikt om u aan te melden bij uw account. U kunt ook eenmalige wachtwoorden ongeldig maken als u vermoedt dat ze gecompromitteerd zijn. Houd er rekening mee dat u zich alleen met eenmalige wachtwoorden kunt aanmelden via de inlogpagina voor eenmalige wachtwoorden op https://lastpass.com/otp.php.

Het genereren van een eenmalig wachtwoord(en) maakt uw bestaande hoofdwachtwoord niet ongeldig of vervangt het niet - het verschaft alleen een eenmalig wachtwoord dat kan worden gebruikt om in te loggen via de eenmalig wachtwoord login pagina. Als u uw lijst met OTP's verliest, kunt u nog steeds op de gebruikelijke manier inloggen met uw hoofdwachtwoord, maar u kunt niet inloggen op de inlogpagina met eenmalige wachtwoorden met uw hoofdwachtwoord. Als u zich aanmeldt met een eenmalig wachtwoord, kunt u bovendien niet uw LastPass-kluis exporteren.

Hoewel u eenmalige wachtwoorden kunt gebruiken voor aanmelding bij uw LastPass-kluis, zijn ze primair bedoeld voor gebruik wanneer u zich moet aanmelden bij een niet-vertrouwde of openbare computer.

Wat is een eenmalig herstelwachtwoord?

Er wordt automatisch een eenmalig herstelwachtwoord voor u aangemaakt wanneer u zich aanmeldt bij LastPass via de browserextensie en/of de online kluis (dus via de LastPass-website). U kunt dit wachtwoord niet noteren.

Als u zich vanaf uw desktopcomputer bij LastPass aanmeldt met meerdere browsers en apparaten die u vertrouwt, maakt u in elke browser en op elk apparaat een eenmalig herstelwachtwoord. Dit betekent dat als u ooit een wijziging aanbrengt in uw LastPass-account waardoor uw kluis opnieuw wordt versleuteld, het Herstel eenmalig wachtwoord ongeldig wordt op die browser- en apparaatcombinatie, maar u kunt nog steeds uw hoofdwachtwoord opnieuw instellen vanaf een andere browser- en apparaatcombinatie.

Het Herstel Eenmalig Wachtwoord wordt gebruikt als een herstelmiddel om u toegang te geven tot uw LastPass kluis als uw hoofdwachtwoord ooit vergeten is.