Wat is het verschil tussen een eenmalig wachtwoord en een eenmalig herstelwachtwoord?

Wat is het verschil tussen een eenmalig wachtwoord en een eenmalig herstelwachtwoord?

We begrijpen dat het verwarrend kan zijn – per slot van rekening zijn het allebei wachtwoorden die maar één keer gebruikt kunnen worden! Deze twee soorten wachtwoorden verschillen in de manier waarop ze zijn aangemaakt en de manier waarop ze worden gebruikt.

Wat is een eenmalig wachtwoord (OTP)?

U genereert een eenmalig wachtwoord nadat u zich heeft aangemeld bij uw account. Eenmalige wachtwoorden kunnen genoteerd worden. Let op. Eenmalige wachtwoorden worden niet verzonden via e-mail of vanuit LastPass Support. Ze worden rechtstreeks door u gegenereerd.

Om de eenmalige wachtwoorden te gebruiken, genereert u vooraf een lijst met tijdelijke wachtwoorden en streept u die af (als u ze heeft afgedrukt of ergens heeft bewaard) wanneer u ze gebruikt om u aan te melden bij uw account. U kunt ook eenmalige wachtwoorden ongeldig maken als u vermoedt dat ze gecompromitteerd zijn. Houd er rekening mee dat u zich alleen met eenmalige wachtwoorden kunt aanmelden via de inlogpagina voor eenmalige wachtwoorden op https://lastpass.com/otp.php.

Het genereren van een eenmalig wachtwoord(en) maakt uw bestaande hoofdwachtwoord niet ongeldig of vervangt het niet - het geeft alleen een eenmalig wachtwoord dat kan worden gebruikt om in te loggen via de eenmalig wachtwoord login pagina. Als u uw lijst met OTP's verliest, kunt u nog steeds zoals gewoonlijk inloggen met uw hoofdwachtwoord, maar u kunt niet inloggen op de inlogpagina met een eenmalig wachtwoord met uw hoofdwachtwoord. Bovendien kunt u uw LastPass-gegevensbestand niet exporteren als u inlogt met een eenmalig wachtwoord.

Hoewel u eenmalige wachtwoorden kunt gebruiken om in te loggen op uw LastPass kluis, worden ze voornamelijk gebruikt voor wanneer u moet inloggen op een openbare of onvertrouwde computer.

Wat is een eenmalig herstelwachtwoord?

Er wordt automatisch een eenmalig herstelwachtwoord voor u aangemaakt wanneer u zich aanmeldt bij de LastPass-browserextensie en/of de online kluis (dus via de LastPass-website). U kunt dit wachtwoord niet noteren.

Als u zich vanaf uw desktopcomputer bij LastPass aanmeldt met meerdere browsers en apparaten die u vertrouwt, maakt u in elke browser en op elk apparaat een eenmalig herstelwachtwoord. Dit betekent dat als u ooit een wijziging in uw LastPass account aanbrengt waardoor uw kluis opnieuw wordt versleuteld, het Recovery One Time Password ongeldig wordt op die browser & apparaat combinatie, maar u kunt nog steeds uw hoofdwachtwoord resetten vanaf een andere browser & apparaat combinatie.

Het Recovery One Time Password wordt gebruikt als herstelmiddel om u toegang te geven tot uw LastPass kluis als uw hoofdwachtwoord ooit vergeten is.